Άρθρα

Τα αγωνίσματα αντοχής μεγάλων αποστάσεων 5 km, 10km, 20km καθώς και οι υπεραποστάσεις όπως ο μαραθώνιος αποτελούν πλέον την πιο διαδεδομένη μορφή άσκησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τα δρομικά αθλήματα κερδίζουν ολοένα και περισσότερους “followers”, αποκτώντας μαζικό χαρακτήρα.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην παιδική και εφηβική ηλικία (νεανικός διαβήτης τύπου 1) απασχολεί μια σχετικά μεγάλη μερίδα του νεανικού πληθυσμού. Η σωστή και επαρκής ρύθμιση και η αντιμετώπιση του δεν είναι πάντα αποτελεσματική.

Σαν όρος η ισοκινητική προπόνηση αναφέρεται στην προπόνηση κατά την διάρκεια της οποίας εκτελείται μία κίνηση με την βοήθεια μιας συσκευής (ισοκινητικό δυναμόμετρο - cybex), η οποία έχει μεταβαλλόμενη αντίσταση σε όλο το εύρος της κίνησης κάτω από μία σταθερή γωνιακή ταχύτητα.

Η παιδική ηλικία και αργότερα η εφηβεία είναι οι βασικοί σταθμοί ανάπτυξης του ανθρώπινου οργανισμού, και σε αυτές τις περιόδους η πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών σε συγκεκριμένες ποσότητες και αναλογίες μέσα από το καθημερινό διαιτολόγιο, θα ενισχύσουν ή θα καταστείλουν  αυτή την πορεία.

Η πίεση για απόδοση αλλά και για βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων στους αθλητές οι οποίοι μετέχουν στον Μαραθώνιο του πρωταθλήματος της Euroleague, είναι από τα βασικότερα προβλήματα με τα οποίο έρχεται αντιμέτωπος ο Προπονητής Δύναμης και Φυσικής Κατάστασης της κάθε ομάδας, αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνον αυτά.

Χρειάζεσαι Βοήθεια?

Στείλε την ερώτηση σου συμπληρώνοντας τη Φόρμα επικοινωνίας.

FAQ's

Συχνές ερωτήσεις

Η έναρξη του PHV συνήθως ερμηνεύεται ως η έναρξη της εφηβείας, και κατά τη διάρκεια αυτής της γρήγορης περιόδου ανάπτυξης, η σωματική και αθλητική απόδοση συνοδεύεται κυρίως από αλλαγές της δομικής ανάπτυξης των οστών, των μυών και του μεταβολισμού. Έτσι με την κατανόηση αυτών των αλλαγών και τη γνώση του τρόπου εφαρμογής προσωποποιημένων προπονητικών προγραμμάτων, μπορούμε να διασφαλίσουμε την βέλτιστη σωματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνηση σας και για να αποφύγετε την αναμονή, σας ζητάμε να έρθετε 15 λεπτά νωρίτερα για τις οργανωμένες δραστηριότητες σας.

Τα τμήματα έχουν το μέγιστο 15 παιδιά με έναν προπονητή. Τα αγωνιστικά τμήματα των αναπτυξιακών κατηγοριών μπορεί να έχουν μέχρι και 18 παιδιά.

 Ναι, προσφέρουμε δοκιμαστικά μαθήματα, αλλά βασίζονται στη διαθεσιμότητα του τμήματος. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε μια δοκιμή σε ένα τμήμα, εάν αυτό είναι πλήρες, προκειμένου να διατηρηθεί η αναλογία προπονητή/μαθητή μας. Εάν επιθυμείτε να προγραμματίσετε μια δοκιμή, επικοινωνήστε μαζί μας μία ή δύο ημέρες πριν από το μάθημα.

Οι δοκιμαζόμενοι θα πρέπει να διαβάσουν και να ακολουθήσουν πιστά, τόσο κατά την διάρκεια του διαστήματος που προηγείται των μετρήσεων, όσο και κατά την διάρκεια των μετρήσεων, τα παρακάτω, καθώς και τις οδηγίες του εξεταστή:

 • Να φορούν ελαφρά και πολύ κολλητά ρούχα (κολάν-σορτσάκι, κολλητό μπλουζάκι)
 • Να παραβρεθούν στον χώρο των Αξιολογήσεων ΧΩΡΙΣ αθλητικά υποδήματα και κάλτσες
 • Οποιαδήποτε αδιαθεσία ή ενόχληση, πριν ή κατά την διάρκεια των δοκιμασιών, πρέπει να αναφέρεται στον υπεύθυνο του τμήματος.
 • Η χρονική διάρκεια δεν ξεπερνά σε χρόνο τα 12 λεπτά για κάθε γκρουπ (2αδα ή 3αδα ασκούμενων)

Οι δοκιμαζόμενοι θα πρέπει να διαβάσουν και να ακολουθήσουν πιστά, τόσο κατά την διάρκεια του διαστήματος που προηγείται των μετρήσεων, όσο και κατά την διάρκεια των μετρήσεων, τα παρακάτω:

 • Να ακολουθήσουν μια φυσιολογική διατροφή κατά τις τελευταίες 1-2 μέρες
 • Να φορούν ελαφρά και άνετα ρούχα (σορτσάκι, μπλουζάκι) καθώς επίσης και αθλητικά υποδήματα κατάλληλα για το άθλημά τους
 • Να αποφύγουν την ημέρα της αξιολόγησης, στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση αλκοόλ, φαρμάκων, καφέ και τσαγιού.
 • Τουλάχιστον 3 ώρες πριν την εργομέτρηση, θα πρέπει να αποφύγουν οι δοκιμαζόμενοι την κατανάλωση φαγητού και καπνού
 • Οι δοκιμαζόμενοι θα πρέπει να αποφύγουν να ασκηθούν την ημέρα της εργομέτρησης.
 • Πριν από τη εκτέλεση των δοκιμασιών και 20 λεπτά πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού για εργομέτρηση, οι δοκιμαζόμενοι πρέπει να έχουν ξεκινήσει την προθέρμανσή τους.
 • Οποιαδήποτε αδιαθεσία ή ενόχληση, πριν ή κατά την διάρκεια των δοκιμασιών, πρέπει να αναφέρεται στον υπεύθυνο του τμήματος.
 • Πρέπει να αποφεύγονται οι λοσιόν σώματος και τα γαλακτώματα.
 • Οι δοκιμαζόμενοι πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένοι και να φέρουν μαζί τους πετσέτα.
 • Κατά την νύχτα που προηγείται των μετρήσεων, οι δοκιμαζόμενοι θα πρέπει να έχουν κοιμηθεί τουλάχιστον 7-8 ώρες
 • Η Αξιολόγηση των Αθλητών γίνεται με ποσοστιαία κατάταξή για την κάθε ηλικία ξεχωριστά και για την κάθε παράμετρο μέτρησης (Μεταβλητή).
 • Ο Μέσος Όρος των ποσοστιαίων σημείων για όλες τις Ικανότητες που Αξιολογήθηκαν, μας δείχνει το Δείκτη Fitness (π.χ. ΔF= 67,3 φανερώνει ότι ο Αθλητής για την ηλικία του, ανήκει στο 67,3 % των αθλητών και παίρνει «Ασημένια ΙΙ» θέση).
 • Ποσοστά από 0-50% τοποθετούν τους αθλητές στην «Χάλκινη» θέση, από 51-60% στην «Ασημένια I», από 61-70% «Ασημένια II», από 71-80% «Ασημένια ΙΙI», από 81-90% «Χρυσή» και πάνω από 91% στην «Elite».
 • Η Αξιολόγηση γίνεται ΜΟΝΟ μεταξύ ίδιων ηλικιών.
 • Η Επαναξιολόγηση δίνει ποσοστιαία μεταβολή (+,-) σε σύγκριση πάντα με την Πρώτη Μέτρηση.
 • Η προπονητική Οδηγία, δίνεται για την κάθε παράμετρο ξεχωριστά.
 • Ακολουθεί προπονητικός Σχεδιασμός με διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.
 • Στατιστικά δεν είναι αναγκαία συνθήκη, ότι με την αύξηση της επίδοσης του Αθλητή, θα οδηγηθούμε σε υψηλότερη βαθμίδα. Η κατηγοριοποίηση γίνεται ΠΑΝΤΑ σε σχέση με την πρόοδο ή όχι όλων των Αθλητών.

Η διεξαγωγή δοκιμασιών θα γίνει όπως παρακάτω:

 1. Οι υποψήφιοι/ες που κρίνονται κατάλληλοι/ες από τις Υγειονομικές Επιτροπές (βάσει εκδιδομένου Πρακτικού), στη συνέχεια συμμετέχουν στις προβλεπόμενες αθλητικές δοκιμασίες. Οι χώροι διεξαγωγής των αθλητικών δοκιμασιών γνωστοποιούνται στους υποψηφίους, σύμφωνα με το πρόγραμμα κάθε εξεταστικού κέντρου. Οι αθλητικές δοκιμασίες διεξάγονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις που διατίθενται στα εξεταστικά κέντρα
 2. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα αγωνίσματα και τα κατώτερα/ανώτερα (κατά περίπτωση) όρια επίδοσης κατά αγώνισμα και Σχολή, που πρέπει να πετύχει ο υποψήφιος (ανεξάρτητα φύλου) για να κριθεί κατάλληλος

 

ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

ΣΣΕ/Όπλα, ΣΝΔ,

ΣΙ/ΙΠΤ

ΣΜΥ/ΟΠΛΑ

ΣΣΕ/Σώματα,

ΣΙ (-ΙΠΤ) ΣΣΑΣ,

ΣΑΝ, ΣΜΥ/Σώματα,

ΣΜΥΝ, ΣΜΥΑ

Α/Α

1.

Δρόμος 100μ.

16΄´

17΄´

2.

Δρόμος 1000μ.

4´,20΄´

4΄,30΄´

3.

Άλμα σε ύψος με φόρα

1,05μ.

1,00μ..

4.

Άλμα σε μήκος με φόρα

3,60μ.

3,60μ.

5.

Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ) και με τα δυο χέρια.

Μέσος όρος ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι.

4,50μ.

4,40μ.

6.

Ελεύθερη κολύμβηση 50 μέτρων (Μόνο για τη ΣΝΔ, ΣΙ/ΙΠΤ, ΣΜΥΝ)

 

 1. Οι υποψήφιοι/ες έχουν δικαίωμα για τους δρόμους μίας (1) προσπάθειας και για τα άλματα και τις ρίψεις τριών (3) προσπαθειών.
 2. Στη ρίψη σφαίρας, ως τελική επίδοση υποψηφίου/ας ορίζεται ο μέσος όρος του αθροίσματος της καλύτερης επιμέρους επίδοσης με το αριστερό και με το δεξί χέρι με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους υποψηφίους/ες.
 3. Η αθλητική περιβολή των υποψηφίων αποτελεί αποκλειστικά δική τους επιλογή και ευθύνη.
 4. Η σειρά διεξαγωγής των αγωνισμάτων καθορίζεται με ευθύνη των Σχολών, ανάλογα με τις επικρατούσες τότε κλιματολογικές και λοιπές συνθήκες και των αριθμό των υποψηφίων.
 5. Οι υποψήφιοι-ες έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στις Σχολές προτιμήσεώς τους, εφόσον κρίνονται επιτυχόντες στις Αθλητικές Δοκιμασίες, που προβλέπονται, για τη συγκεκριμένη Σχολή.
 6. Οι υποψήφιοι/ες για να επιτύχουν στις αθλητικές δοκιμασίες, συνιστάται να έχουν προετοιμασθεί εκ των προτέρων κατάλληλα.
 7. Υποψήφιος/α που θα αποτυγχάνει να επιτύχει το όριο σε κάποια από τις αθλητικές δοκιμασίες, δεν θα συνεχίζει να εξετάζεται και στις υπόλοιπες.
 8. Σε περιπτώσεις προϋπάρχοντος τραυματισμού υποψήφιου/ας, πρόβλημα υγείας ή γυναικολογικής φύσης, υποχρεωτικά να προσκομίζεται βεβαίωση από ιδιώτη ιατρό ή Νοσοκομείο (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Δ.Ι.), στην οποία να βεβαιώνεται το πρόβλημα, καθώς και να αναγράφεται η ημερομηνία αποκατάστασής του, προκειμένου ο/η υποψήφιος/α να αναπρογραμματίζεται ανάλογα από το αντίστοιχο εξεταστικό κέντρο. Η ανωτέρω εναλλακτική ημερομηνία να μην υπερβαίνει το πέρας της περιόδου των ΠΚΕ του αντίστοιχου εξεταστικού κέντρου. Στην περίπτωση μη προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης ο υποψήφιος/α πρέπει να γνωστοποιεί στον ιατρό που παρίσταται στις δοκιμασίες, το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και να εξετάζεται απ’ αυτόν πριν την έναρξη οποιασδήποτε αθλητικής δοκιμασίας. Τέλος, σε περίπτωση τραυματισμού του/της υποψήφιου/ας κατά την ημέρα διεξαγωγής των αθλητικών δοκιμασιών, θα προγραμματίζεται για επανεξέταση, εφόσον εξεταστεί από τον παρόντα στο σημείο ιατρό. Η επανεξέταση θα προγραμματίζεται εντός του χρόνου διεξαγωγής των ΠΚΕ, τόσο των Ελλήνων του Εσωτερικού όσο και του Εξωτερικού, του εκάστοτε εξεταστικού κέντρου και θα γίνεται στο σύνολο των αγωνισμάτων.
Χορηγίες

Οι Υποστηρικτές μας